Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein 14/3/1879 – 18/4/1955) ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Έπαιζε βιολί από 5 ετών. Στο σχολείο δεν ήταν καλός μαθητής, όχι, όμως, επειδή δεν μπορούσε να είναι αλλά από άποψη. Προτιμούσε να διαβάζει μόνος του σπίτι. Ο ίδιος έλεγε πως «η μόρφωση είναι αυτό που απομένει, όταν κάποιος ξεχάσει αυτά που έμαθε στο σχολείο». Ο Albert Einstein μίλησε για τη ζωή, την τρέλα και τη σχετικότητα του χρόνου.
Με τα δικά του λόγια:
Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα.
Όποιος δεν έχει κάνει ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο.
Όταν φλερτάρεις ένα ωραίο κορίτσι, η μια ώρα σού φαίνεται σαν ένα δευτερόλεπτο. Όταν καθίσεις σε αναμμένα κάρβουνα, το ένα δευτερόλεπτο σου φαίνεται σαν μια ώρα. Αυτό είναι η σχετικότητα.
Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι.
Οι διανοούμενοι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.
Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο.
Ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι μια ανθρώπινη επινόηση και εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες.
Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού.
Υπάρχουν δύο τρόποι να ζεις: Να ζεις σαν τίποτα να μην είναι ένα θαύμα. Να ζεις σαν όλα να είναι ένα θαύμα.
Ένα σωστά ορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%.
Εμένα, που πάντα μισούσα την αυθεντία, η μοίρα μ’ έκανε αυθεντία.
Δεν έχεις κατανοήσει στ’ αλήθεια κάτι, αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου.
Δεν μπορείς να κατηγορείς το νόμο της βαρύτητας που ο κόσμος πέφτει στα δίχτυα του έρωτα.
Η διαφορά ανάμεσα στη βλακεία και στην ευφυΐα είναι ότι η ευφυΐα έχει τα όριά της.
Δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε όταν τα προκαλέσαμε.
Σκέφτομαι συνέχεια για μήνες και για χρόνια. Τις 99 φορές το συμπέρασμα είναι λάθος. Την εκατοστή φορά είναι σωστό.
Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας αλλά άνθρωπος αξίας.
Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.
Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.
Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.
Πιστεύω στις διαισθήσεις και στις εμπνεύσεις. Μερικές φορές αισθάνομαι πως έχω δίκιο. Δεν το ξέρω, δεν το γνωρίζω.
Η ιστορία της φωτογραφίας του Albert Einstein με τη γλώσσα έξω:
O Arthur Sasse ήταν ένας από τους φωτογράφους που κυνηγούσαν τον Albert Einstein μετά από το πάρτυ των 72ων γενεθλίων του στις 14 Μαρτίου 1951. Ήταν, όμως, ο μόνος που κατάφερε να τον απαθανατίσει με τη γλώσσα έξω. Αυτή η φωτογραφία επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Einstein για να χρησιμοποιηθεί σε ευχετήριες κάρτες σε φίλους του. Είναι από τις πλέον διάσημες και καθιέρωσαν μια δημόσια εικόνα του «τρελού καθηγητή» παρά του σοβαρού φυσικού που έχει κερδίσει το βραβείο Νόμπελ και ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας.
Η κλοπή του εγκεφάλου του Albert Einstein:
Όταν πέθανε ο Albert Einstein στο νοσοκομείο Princeton του New Jersey στις 17 Απριλίου1955 , ο παθολογοανατόμος Thomas Harvey, έκλεψε τον εγκέφαλό του για να τον μελετήσει παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Einstein δεν ήθελε να μελετηθούν ούτε το σώμα του ούτε ο εγκέφαλός του και είχε δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες για το τι ήθελε να συμβεί μετά το θάνατό του. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει να καεί και να σκορπιστούν οι στάχτες του κρυφά.
Όταν ο Albert Einstein συνάντησε τον Charlie Chaplin:
Ο János Plesch, γιατρός και φίλος του Albert Einstein, στη βιογραφία που έχει γράψει για τον μεγάλο φυσικό περιγράφει έναν διάλογο ανάμεσα στον Einstein και στον Chaplin, όταν συναντήθηκαν τη δεκαετία του 1930.
Einstein: Αυτό που θαυμάζω περισσότερο σε αυτό που κάνεις είναι ότι δε λες λέξη, αλλά όλος ο κόσμος σε καταλαβαίνει.
Chaplin: Είναι αλήθεια, αλλά το δικό σου μεγαλείο είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο. Εσένα σε θαυμάζει ολόκληρος ο κόσμος, ενώ δεν καταλαβαίνει λέξη από αυτά που λες.
Είχε τελικά δίκιο ο Albert Einstein με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας;
Πολύ πρόσφατα, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, η θεωρία που ανέπτυξε ο Albert Einstein επιβεβαιώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, πριν από εκατό χρόνια, μέσα στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είχε ισχυριστεί την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, που μάλιστα μπορούν να παραχθούν από σύγκρουση μαύρων τρυπών.
Στις 11/2/2016 η θεωρία του επιβεβαιώθηκε. «Ανιχνεύσαμε βαρυτικά κύματα. Ναι, το κάναμε!» ήταν τα πρώτα λόγια του γενικού διευθυντή του πειράματος LIGO David Reitze. Και η 11η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως μία πολύ σημαντική μέρα για την Επιστήμη.
Μιλώντας στη Γαλλική Φιλοσοφική Εταιρεία το 1922, ο Αϊνστάιν έλεγε: «Αν η θεωρία μου για τη σχετικότητα αποδειχθεί επιτυχής, η Γερμανία θα με διεκδικεί ως Γερμανό και η Γαλλία θα διακηρύσσει ότι είμαι πολίτης του κόσμου. Αν τυχόν η θεωρία μου αποδειχθεί αναληθής, η Γαλλία θα λέει ότι είμαι Γερμανός και η Γερμανία θα διακηρύσσει ότι είμαι Εβραίος»
Ο σχολικός έλεγχος του Albert Einstein είναι από τα καλύτερα παραδείγματα του γιατί η ανθρώπινη ευφυΐα και δημιουργικότητα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη σχολική αξιόλογηση και γιατί η ανθρώπινη γνώση δε μετριέται σε βαθμούς.
Δύσκολα συνειδητοποιούμε τι είναι σημαντικό στη ζωή μας και επίσης πρόκειται για ένα ζήτημα που αναμφισβήτητα δε θα έπρεπε να απασχολεί τους άλλους. Τι γνωρίζει ένα ψάρι για το νερό μέσα στο οποίο κινείται ολόκληρη τη ζωή του;
Το άσχημο και το ωραίο προέρχονται απ’ έξω, οι δυσκολίες από μέσα, από τις ίδιες μας τις πράξεις. Συνήθως, πράττω ό,τι η φύση μου με ωθεί να κάνω. Προκαλεί αμηχανία να κερδίζεις τόσο σεβασμό και στοργή με αυτό τον τρόπο. Και εναντίον μου εξαπολύθηκαν βέλη γεμάτα μίσος: όμως δε με πέτυχαν ποτέ, επειδή, κατά κάποιον τρόπο, προέρχονταν από έναν άλλο κόσμο, με τον οποίο δεν έχω καμία σχέση.
Εγώ περνάω τη ζωή μου μέσα σε εκείνη τη μοναξιά που είναι τόσο οδυνηρή στη νιότη, αλλά τόσο ευχάριστη στα γηρατειά.
(Α. Αϊνστάιν, Αυτοπροσωπογραφία, Σκέψεις σε δύσκολα χρόνια)
Το γράμμα του Albert Einstein στο γιο του Hans Albert :
Το Νοέμβριο του 1915 ο Albert Einstein είχε μόλις ολοκληρώσει το έργο του πάνω με τη θεωρία της σχετικότητας και έστειλε το παρακάτω γράμμα στον 11χρονο τότε γιο του Hans Albert (όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο Posterity: Letters of Great Americans to Their Children):
Αγαπημένε μου Albert,
Χθες έλαβα το πολύτιμο γράμμα σου και χάρηκα πολύ με αυτό. Φοβόμουν ότι δε θα μου ξαναέγραφες. Μου είχες πει όταν ήμουν στη Ζυρίχη, ότι αισθανόσουν άβολα όταν ερχόμουν Ζυρίχη. Έτσι νομίζω ότι είναι καλύτερο να βρισκόμαστε σε άλλο μέρος, όπου κανείς δε θα στέκεται εμπόδιο στο να αισθανόμαστε άνετα. Όπως και να έχει νομίζω ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να περνάμε έναν ολόκληρο μήνα μαζί, ώστε να βλέπεις ότι έχεις έναν μπαμπά που τρελαίνεται για σένα και σε αγαπάει. Μπορείς επίσης να μαθαίνεις πολλά και όμορφα πράγματα από μένα, κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να σου το προσφέρει τόσο εύκολα. Αυτά που έχω πετύχει μέσα από τόση επίπονη δουλειά, δε θα είναι διαθέσιμα μόνο για τους ξένους αλλά κυρίως για τα αγόρια μου. Αυτές τις μέρες ολοκλήρωσα ένα από τα πιο όμορφα έργα της ζωής μου, όταν μεγαλώσεις λίγο, θα σου πω για αυτό. Χαίρομαι πολύ που το πιάνο σε ευχαριστεί. Το πιάνο και η ξυλουργική είναι κατά τη γνώμη μου οι καλύτερες ασχολίες για την ηλικία σου, ακόμα καλύτερες και από το σχολείο. Γιατί ταιριάζουν πολύ καλά σε νέους σαν εσένα. Στο πιάνο, να παίζεις κυρίως τα πράγματα που σε ευχαριστούν, ακόμα κι αν ο δάσκαλος δε σου τα βάζει. Αυτός είναι ο τρόπος να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερο, να κάνεις κάτι με τόση ευχαρίστηση που να μην προσέχεις ότι ο χρόνος περνάει. Μερικές φορές είμαι τόσο απορροφημένος από τη δουλειά μου που ξεχνάω το μεσημεριανό φαγητό.
Να προσέχεις τον Tete, σε φιλώ,
Ο μπαμπάς.
Χαιρετισμούς στη μαμά.
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.
Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι.
Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).