Αρχική Λόγια και λόγοι Εάν περνάς μια άσχημη μέρα

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα

από την Λουκία Μητσάκου

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως δεν θα είναι όλες οι μέρες ίδιες. Άλλες θα είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες. Άλλες μέσα στο φως και άλλες πιο σκοτεινές. Δεν πειράζει. Αυτό είναι το λογικό. Η διάθεσή σου θα μεταβάλλεται συνεχώς. Όταν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως αυτές οι εναλλαγές στην ψυχολογία σου είναι μέρος της διαδικασίας, είναι λογικό, είναι αναπόφευκτο και το περνάμε όλοι. Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, εμπιστεύσου την διαδικασία και να θυμάσαι πως αύριο θα είναι όλα καλύτερα.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως ζεις μια πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία κανείς δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Δεν έχεις τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σε βασανίζουν, γιατί κανείς δεν τις έχει. Δεν πειράζει. Μαθαίνουμε να ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα και αυτή είναι μία πολύ χρήσιμη δεξιότητα. Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς- και αυτό είναι υπεραρκετό.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως η απόσταση μεταξύ μας είναι φυσική απόσταση και όχι κοινωνική. Αυτό σημαίνει πως ερχόμαστε σε επαφή μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου με αγαπημένους μας ανθρώπους, όπως και πριν και ακόμα περισσότερο από πριν. Μπορεί να βρισκόμαστε μακριά εάν μετρήσουμε τα χιλιόμετρα, δεν μας χωρίζει, όμως, συναισθηματική απόσταση. Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, μίλησε με έναν άνθρωπο που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Είναι σημαντικό. Θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως το μυαλό μας πιστεύει ό,τι του λέμε και όταν κάνουμε την ίδια σκέψη πολλές φορές, τότε ο εγκέφαλός μας το δέχεται ως γεγονός, ως κάτι πραγματικό και δεδομένο. Ένα παράδειγμα: Μένουμε σπίτι. Αυτό που ζούμε, όμως, δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηρίζεται ως «εγκλεισμός». Αυτή δεν είναι μια λέξη που πρέπει να λες στον εαυτό σου συνέχεια και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτή δεν είναι μια λέξη που σου κάνει καλό. Αυτό που ζούμε είναι μια συνειδητή φυσική απόσταση και μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας με κίνητρο την αγάπη: την αγάπη για εμάς τους ίδιους, για τους ανθρώπους που αγαπάμε, για την ίδια τη Ζωή. Προστατεύουμε εμάς, τους αγαπημένους μας αλλά και ανθρώπους που δεν έχουμε ποτέ γνωρίσει. Μένουμε σπίτι για όλους αυτούς και, εάν αυτό δεν είναι απόδειξη αγάπης, τότε δεν ξέρω τι είναι. Αυτό που κάνουμε δεν λέγεται «εγκλεισμός». Αγάπη λέγεται. Ακούς τόσες αρνητικές λέξεις κάθε μέρα στις ειδήσεις και στο διαδίκτυο που έχεις ανάγκη να λες στον εαυτό σου αρκετές θετικές λέξεις: δώσε στο μυαλό σου αγάπη. Αυτή την περίοδο το χρειάζεται πολύ.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, αφέσου να το ζήσεις. Μην αυτολογοκρίνεσαι. Τα συναισθήματά μας δεν φεύγουν, εάν τα αποφεύγουμε- αντίθετα, διογκώνονται. Αποδέξου ότι περνάς μια άσχημη μέρα, πως δεν νιώθεις πολύ όμορφα, πως δεν είσαι τόσο αισιόδοξος όσο άλλες στιγμές, πως όλα σου φταίνε, πως όλα σου φαίνονται μαύρα τώρα. Εντάξει. Ζήστο. Δέξου αυτά τα συναισθήματα, προσπάθησε να τα κατανοήσεις, άκουσέ τα. Κάτι σημαντικό σού λένε. Αφέσου να νιώσεις ένα άσχημο συναίσθημα, για να του επιτρέψεις να φύγει. Αποδέξου το, για να μπορέσεις να γιατρευτείς. Και, εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. 

Artist: Gabriel Moreno

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα και νιώθεις ενοχές, επειδή θεωρείς πως δεν κάνεις κάτι δημιουργικό με το χρόνο σου, θυμίσου πως ο καθένας αντιδρά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση διαφορετικά. Κάναμε διάφορα σχέδια για την περίοδο που θα μένουμε σπίτι: βιβλία, σεμινάρια, καινούρια χόμπι, ζωγραφική, γυμναστική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, γράψιμο, πλέξιμο και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Εάν σου βγαίνει, έχει καλώς. Εάν έχεις την ηρεμία και την συγκέντρωση για να τα κάνεις όλα αυτά, πολύ καλά. Εάν όχι, όμως, τότε πάλι πολύ καλά.

Μην νιώθεις τύψεις, μην γεμίζεις τον εαυτό σου με ενοχές, εάν δεν αξιοποιείς αυτό τον χρόνο με τρόπο που θεωρείται από τους άλλους «δημιουργικός». Μπορείς απλώς να κοιτάς το ταβάνι, μπορείς απλώς να δώσεις την πολυτέλεια στον εαυτό σου να βαρεθεί. Ο καθένας διαχειρίζεται τις μέρες αυτές διαφορετικά. Δεν πρέπει να κάνεις τίποτα απολύτως όσο μένεις σπίτι. Κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και εάν αυτό που μας ευχαριστεί είναι να μην κάνουμε τίποτα. Μην απαιτείς από τον εαυτό σου να είναι τέλειος κάθε μέρα, να είναι ήρεμος κάθε μέρα, να είναι χαρούμενος και αποδοτικός ανά πάσα στιγμή. Μην κρίνεις τον εαυτό σου. Να είσαι επιεικής. Εάν υπάρχει μία εποχή για να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και να αγαπάμε τον εαυτό μας χωρίς όρια, τότε είναι αυτή. Εάν περνάς μια άσχημη μέρα επειδή ακούς αυτούς που υπονοούν πως εάν δεν μάθεις φινλανδικά, σκάκι, ζωγραφική, ξιφασκία και ζαχαροπλαστική όσο μένεις σπίτι, τότε δεν το χειρίζεσαι σωστά, μην τους ακούς. Μην τους πιστεύεις. Δεν ξέρουν τι λένε. Δεν έχουν ιδέα. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς- και αυτό είναι υπεραρκετό.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, θυμίσου πως έχεις δικαίωμα να έχεις μια άσχημη μέρα. Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Μην τον κρίνεις. Δεν σημαίνει πως δεν είσαι δυνατός. Κάνεις πολύ καλή δουλειά. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς- και αυτό είναι υπεραρκετό.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, σκέψου πως οι άλλοι γύρω σου, οι αγαπημένοι σου, οι φίλοι σου μπορεί να περνούν κι εκείνοι μια άσχημη μέρα. Προσπάθησε να μην ξεσπάς πάνω τους. Πάρε τον χώρο που χρειάζεσαι ψυχολογικά και πέρασε χρόνο με τον εαυτό σου. Μην δίνεις τόση σημασία σε αυτά που γράφουν οι φίλοι σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς αυτές τις μέρες. Μην θυμώνεις εύκολα. Ίσως περνούν κι αυτοί μια άσχημη μέρα. Ας είμαστε λιγότερο αυστηροί με τους άλλους. Ας είμαστε λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό μας. ( Εάν, όμως, κάτι που βλέπουμε στο ΦΒ μας ενοχλεί, δεν χρειάζεται να το βλέπουμε κάθε μέρα. Προστατεύουμε τον εαυτό μας. Η ψυχική μας υγεία πάνω από όλα).

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, κάνε πράγματα που συνήθως σε ηρεμούν, ακόμα κι αν νιώθεις πως δεν δουλεύουν αυτή την στιγμή. Δουλεύουν. Αλήθεια.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, θυμίσου πως πρώτη φορά σού δίνεται η ευκαιρία βοηθήσεις έτσι έμπρακτα τον συνάνθρωπό σου. Πρέπει να νιώθεις υπέροχα για τον εαυτό σου. Έχεις θυσιάσει πολλά και κάνεις πολύ καλή δουλειά. Αποδεικνύεις κάθε μέρα στον εαυτό σου πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για να προστατέψεις τη Ζωή. Πρέπει να είσαι περήφανος για εσένα. Εγώ είμαι περήφανη για εσένα.

Εάν περνάς μια άσχημη μέρα, να θυμάσαι πως αυτό είναι μόνο: μια άσχημη μέρα. Αύριο θα είναι καλύτερα πάλι. Θα περάσει κι αυτό.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Κανείς δεν είναι μόνος του. Να προσέχετε τον εαυτό σας και να είστε ασφαλείς. Όλα θα πάνε καλά.

Artist: Gabriel Moreno

 Η Λουκία Μητσάκου είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και απόφοιτος του τμήματος Life Coaching του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.

 

Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι.


Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

6 Σχόλια

Fiorisimo 17/07/2020 - 19:50

Λουκία μου καλησπερα,
Για αλλη μια φορα απέδειξες πως δεν σπουδασες τυχαία με οτι διάλεξες.Πραγμα-
τικά αγαπάς αυτό που κάνεις και εχεις μεγάλο ταλέντο!!!!!!
Βάλσαμο τα λόγια σου Λουκία μου στις ψυχές μας!!!!!! Ο Θεός να σε έχει καλά!!!!!

Απάντηση
Λουκία Μητσάκου 18/07/2020 - 00:34

Σε ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά σου λόγια! Με συγκινείς πολύ!

Απάντηση
Αλέξανδρος Μπελέγρης 17/04/2020 - 08:25

Λουκία,το άρθρο σου είναι πολύ ωραίο και δημιουργικό.Συγχαρητήρια.

Απάντηση
Λουκία Μητσάκου 21/04/2020 - 15:42

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Απάντηση
'Ολγα Βογιατζή 16/04/2020 - 14:59

Γλυκά λόγια που μας κάνουν να ισορροπούμε!Σ’ευχαριστούμε πολύ.Καλή Αν’ασταση σε όλους και σε όλα!!!

Απάντηση
Λουκία Μητσάκου 21/04/2020 - 15:43

Εγώ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Χρόνια πολλά!

Απάντηση

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.