Σε μια κοινωνία που όλοι γεννιούνται με ένα νούμερο, πόσες ευκαιρίες σού δίνονται, αν γεννηθείς με το Μηδέν;
Το Zero είναι η animation ταινία μικρού μήκους του Αυστραλού Christopher Kezelos και της γυναίκας του Christine Kezelos. Είναι ένα σκοτεινό παραμύθι που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι γεννιούνται με τον προσωπικό τους αριθμό και κρίνονται, φυσικά, ανάλογα με αυτόν. Πώς είναι να γεννιέσαι ένα μηδέν σε μια τέτοια κοινωνία; Το Μηδέν αντιμετωπίζει μια μόνιμη προκατάληψη και ζει μια μοναχική ζωή μέχρι να βρει κάποιον που του φέρονται με τον ίδιο τρόπο: τη γυναίκα Μηδέν. Τα δύο μηδενικά μαζί μέσα από την αγάπη τους, την επιμονή τους και το κουράγιο τους μας δείχνουν πως το τίποτα μπορεί να γίνει κάτι: κάτι πανέμορφο και πανάκριβο.
Ένα δηκτικό σχόλιο για τον ρατσισμό και τη έλλειψη ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία από την πλευρά αυτού που δεν του δίνονται ίσες ευκαιρίες. Ένας ύμνος για την αγάπη και τη δυνατότητα να βλέπεις την ομορφιά ακόμα και στα πιο άσχημα και σκοτεινά μονοπάτια. Ένα αισιόδοξο μήνυμα πως κανείς δεν χάνεται ακόμα και αν σε κάποια στιγμή της ζωής του νιώθει αποκλεισμένος από το κοινωνικό σύνολο. Αν κάτσουμε και σκεφτούμε σοβαρά, θα συνειδητοποιήσουμε πως η χώρα που γεννιόμαστε και η κοινωνική τάξη των γονιών μας είναι θέμα καθαρής τύχης. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να κρινόμαστε (ούτε θετικά ούτε αρνητικά) βάσει αυτών των κριτηρίων που δεν εξαρτώνται από εμάς. Αν είναι να κριθούμε, ας κριθούμε για τις πράξεις μας, για τα έργα μας, για τον τρόπο που φερόμαστε στον άνθρωπο δίπλα μας, για το αν προσπαθούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο έστω και λίγο καλύτερο.
Και ας θυμηθούμε και αυτό που σχολίαζε ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του «Η φάρμα των ζώων» το 1944: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα».
Μπορείτε να δείτε την animation ταινία μικρού μήκους με ελληνικούς υποτίτλους και εδώ
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.
Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι.
Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).