Ξεχάσαμε. Ξεχάσαμε τα πάντα. Τι σημαίνει στ’ αλήθεια να ξεχνάς; Κάποια πράγματα προσπαθήσαμε πολύ να τα ξεχάσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε ποτέ. Κάποια άλλα τα θυμόμαστε θολά, σαν να τα είδαμε σε όνειρο. Ο Μενέλαος Λουντέμης έλεγε: «Ξεχνάω δε σημαίνει διαγράφω τα πάντα από τη μνήμη μου. Ξεχνάω σημαίνει θυμάμαι χωρίς να πονάω».
Τα θέματα της μνήμης και της λήθης, της μετάνοιας και της απώλειας είναι αυτά που πραγματεύεται ο ταλαντούχος σκηνοθέτης και animator Stephen McNally στην animation ταινία μικρού μήκους “Forgot” (που είναι και η πρώτη του ταινία στο Royal College of Art του Λονδίνου το 2013). Λίγες είναι οι ταινίες που θες να βλέπεις και να ξαναβλέπεις με όλο και περισσότερη λαχτάρα και που κάθε φορά σε κάνουν να ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό. Μέσα σε μόλις 2 λεπτά και μέσα από μία μη γραμμική δομή, ο Ιρλανδός σκηνοθέτης και illustrator καταφέρνει να μας ταξιδέψει στην ιστορία του πρωταγωνιστή του με αποσπάσματα από τη ζωή του: από τα πράγματα που θέλει κανείς πάντα να θυμάται μέχρι εκείνα που προσπαθεί να ξεχάσει.
Ο πρωταγωνιστής μονολογεί:
«Τι συνέβη; Ξεχάσαμε τα πάντα. Όχι με τη μία, αλλά λίγο- λίγο μας ξέφυγαν.
Ξεχάσαμε πώς ήταν παλιά τα πράγματα, ξεχάσαμε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας, ξεχάσαμε αυτούς που πέθαναν, τι είναι τα λουκάνικα κοκτέιλ, ξεχάσαμε τον πόνο, ξεχάσαμε τη μαγική πόρτα, ξεχάσαμε τα ποτάμια και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξεχάσαμε τα όνειρά μας, ξεχάσαμε γιατί φύγαμε, ξεχάσαμε όλους όσους γνωρίζαμε, ξεχάσαμε την αγάπη, ξεχάσαμε τα πράγματα για τα οποία ντρεπόμαστε περισσότερο, ξεχάσαμε, ξεχάσαμε, ξεχάσαμε μέχρι το μόνο που μας έμεινε να είναι το πονεμένο τρομακτικό ποτάμι του παρόντος. Οπότε κολυμπάμε, γελάμε, παίζουμε και προσποιούμαστε ότι ακόμα δε θυμόμαστε».
Προσωπικά, δεν ξέρω τι σημαίνει πρακτικά να ξεχνάς. Να ξεχνάς ανθρώπους που αγάπησες ή έχασες, να ξεχνάς τα όνειρά σου, να ξεχνάς τους εφιάλτες σου. Μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε; Μπορούμε, άραγε, να διαγράψουμε από τη μνήμη μας όσες αναμνήσεις μας βαραίνουν και μας κρατάνε πίσω; Είναι όμορφο το να αγαπάς και να σ’ αγαπούν; Δε θυμάμαι.
Σκηνοθεσία: Stephen McNally
Soundtrack: Adam Cullen
Το κανάλι του Stephen McNally στο Vimeo
H σελίδα του Stephen McNally στο FB
Διακρίσεις:
Adobe Design Achievement Award Finalist 2014
Best First Animated Short Special Mention Galway Film Fleadh 2014
Official Selection Edinburgh International Film Festival 2014
Nominated for the McLaren Award for Best British Animation
Official Selection Galway Film Fleadh 2014
Official Selection Encounters Short Film Festival 2014
Official Selection The Smalls Film Festival, London 2014
Official Selection London Short Film Festival, London 2015
Official Selection British Shorts Berlin Film Festival 2015
Μπορείτε να δείτε το video και εδώ
Forgot from Stephen McNally on Vimeo.
Προσωπικά, αυτήν την ταινία μικρού μήκους την έχω ερωτευτεί.
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.
Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι.
Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).