Αρχική Στο Ράφι Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

από την Λουκία Μητσάκου
o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini16

Οι συστάσεις είναι περιττές. Όλοι γνωρίζουμε τον Χάρι Πότερ και τις ιστορίες του είτε τις έχουμε διαβάσει είτε έχουμε δει τις ταινίες είτε έχουμε ακούσει γι’ αυτές. Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι η όγδοη ιστορία και διαδραματίζεται δεκαεννέα χρόνια μετά. Ο Χάρι Πότερ είναι πλέον παντρεμένος με παιδιά και εμείς βλέπουμε την ιστορία του γιου του, Άλμπους, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν και την οικογενειακή του ιστορία, έρχεται αντιμέτωπος με το βαρύ οικογενειακό του όνομα και τις προσδοκίες που κουβαλάει αυτό.

Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς αλλάζουμε μαζί του. Η θέση που έχω σε τούτο τον κόσμο είναι καλύτερη. Αλλά δεν είναι καλύτερος ο κόσμος. Κι αυτό δεν το θέλω.

Ο Χάρι Πότερ είναι πλέον 37 ετών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Σε αυτό το βιβλίο θα γνωρίσουμε ανθρώπους, θα ξανασυναντήσουμε ανθρώπους που ήδη γνωρίζαμε, θα καταλάβουμε καλύτερα κάποιους ανθρώπους που τους είχαμε ίσως παρεξηγήσει και θα μεταφερθούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία. Γιατί ποιος δεν έχει ανάγκη από λίγη μαγεία στη ζωή του; Αυτό ονειρευόμαστε οι περισσότεροι άνθρωποι: Λίγη μαγεία και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Η αλήθεια είναι ένα όμορφο αλλά και συνάμα τρομερό πράγμα! Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται στο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» είναι το εξής: Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει; Τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει τελικά; Οι δυνατότητές μας ή οι επιλογές μας;

Πιστεύω ότι στη ζωή κάθε παιδιού έρχεται μια στιγμή που πρέπει να κάνει την επιλογή του. Να διαλέξει τι είδους ενήλικος θα γίνει. Εκείνη τη στιγμή χρειάζεται δίπλα του έναν γονιό ή έναν φίλο. Κι αν έχεις μάθει να μισείς τον γονιό σου και δεν έχεις καθόλου φίλους… τότε είσαι ολομόναχος. Και είναι πολύ δύσκολο αυτό –να είσαι ολομόναχος.

Επίσης, τίθεται το θέμα του πόσο δύσκολο είναι να έχεις για γονιό έναν πάρα πολύ επιτυχημένο άνθρωπο και να πρέπει να ακολουθήσεις τα χνάρια του και πόσο μεγάλος είναι ο φόβος να μην τον απογοητεύσεις και να σταθείς στο «ύψος των περιστάσεων». Ένα «βαρύ» όνομα σε βοηθάει τελικά να γίνεις καλύτερος; Να γίνεις εσύ; Ή μήπως όχι;

Άλμπους στον Χάρι:
Τι θέλεις δηλαδή να κάνω; Να μου κάνω μάγια για να γίνω δημοφιλής; Να με στείλω με ξόρκι σε άλλον κοιτώνα; Να μεταμορφωθώ ως διά μαγείας σε καλύτερο μαθητή; Απλώς κάνε εσύ ένα ξόρκι, μπαμπά, και άλλαξέ με σ’ αυτό που θέλεις να είμαι, εντάξει; Θα είναι καλύτερα και για τους δυο μας.

«Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» δεν είναι ένα μυθιστόρημα. Είναι ένα θεατρικό βιβλίο, είναι μια ειδική έκδοση του σεναρίου της πρόβας. Πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν μακροσκελείς περιγραφές και ανάλυση σε βάθος των χαρακτήρων, αλλά διαβάζουμε ένα θεατρικό σενάριο και είναι σαν να βλέπουμε το έργο να παίζεται μπροστά στα μάτια μας.

Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους νέους από τον κίνδυνο. Ο πόνος πρέπει να έρθει, και θα έρθει.

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini9

Οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης και σημειώσεις της Ρόουλινγκ.

Το θεατρικό έργο έκανε πρεμιέρα στο Palace Theatre του Λονδίνου το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συνεργάστηκε για την δημιουργία του με τους Τζον Τίφανι και Τζακ Θορν και ανακοίνωσε αρκετό καιρό πριν πως το σενάριο της θεατρικής παράστασης θα κυκλοφορούσε και σε βιβλίο την ημέρα των γενεθλίων της ίδιας αλλά και του αγαπημένου μας ήρωα Χάρι Πότερ: στις 31 Ιουλίου.

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini1

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini.

J K Rowling, John Tiffany και Jack Thorne

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ανέκαθεν ήταν δύσκολο να είσαι ο Χάρι Πότερ και δεν έχει γίνει καθόλου ευκολότερο τώρα που ο Χάρι εργάζεται σκληρά στο Υπουργείο Μαγείας, είναι σύζυγος αλλά και πατέρας τριών παιδιών που πηγαίνουν σχολείο.

Ενώ ο Χάρι παλεύει με το παρελθόν του, προσπαθώντας να απαγκιστρωθεί από αυτό, ο νεότερος γιος του, ο Άλμπους, έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ του δε θέλησε. Καθώς το παρελθόν μπλέκεται δυσοίωνα με το παρόν, πατέρας και γιος ανακαλύπτουν τη δυσάρεστη αλήθεια: κάποιες φορές το σκοτάδι αναδύεται από μέρη που δεν το περιμένεις.

Βασισμένο σε μια πρωτότυπη νέα ιστορία από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Τζον Τίφανι και τον Τζακ Θορν, Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί είναι η όγδοη ιστορία του Χάρι Πότερ και η πρώτη επίσημη που ανεβαίνει στη σκηνή.

Η ειδική αυτή έκδοση του σεναρίου της πρόβας φέρνει τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ και των φίλων του κοντά στους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, αμέσως μετά την πρεμιέρα του έργου στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου στις 30 Ιουλίου 2016.

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini2

Οι άνθρωποι μπορούν ν’ αλλάξουν.

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini3

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από 200 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 79 γλώσσες, ενώ οι κινηματογραφικές ταινίες που βασίστηκαν σ’ αυτά έφεραν έσοδα ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (και έσπασαν κάθε ρεκόρ κινηματογραφικής είσπραξης).

Τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του όγδοου αυτού βιβλίου- θεατρικού σεναρίου στην Αγγλία, σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων στο Λονδίνο για να προμηθευτεί ο κόσμος το βιβλίο με τις νέες περιπέτειες του αγαπημένου του ήρωα.

Όσοι μας αγαπάνε πότε δε μας αφήνουν πραγματικά. Υπάρχουν πράγματα που ο θάνατος δεν μπορεί ν’ αγγίξει. Το χρώμα… και η ανάμνηση… και η αγάπη.

Θεωρώ ιδιαιτέρως συγκινητικό το γεγονός ότι βλέπουμε τους ήρωες που αγαπήσαμε τόσα χρόνια στην ενήλικη πια ζωή τους.

Τι τους συνέβη, πώς μεγάλωσαν, τι αποφάσεις πήραν, τι απέγιναν. Είναι ένα συναίσθημα αντίστοιχο με τις συγκεντρώσεις παλιών συμμαθητών, όταν βλέπεις μετά από πολλά χρόνια ανθρώπους με τους οποίους έζησες πολλά, ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσες.

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini10

Θα θέλαμε η συγγραφέας του αγαπημένου μας ήρωα Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, να είχε γράψει την ίδια εκδοχή της ιστορίας σε ένα μυθιστόρημα σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει και όχι σε μορφή σεναρίου; Φυσικά και θα θέλαμε.

Μας ενοχλεί που έχει αυτή μορφή; Μας ενοχλεί στις πρώτες μόνο σελίδες μέχρι να συνηθίσουμε να διαβάζουμε την ιστορία του Χάρι και του γιου του με τη νέα αυτή μορφή διήγησης. Μετά το συνηθίζουμε, δε μας ενοχλεί καθόλου και διαβάζουμε το βιβλίο όπως διαβάζουμε κάθε θεατρικό έργο.

Μας κουράζει που η ιστορία συνεχίζεται τόσα χρόνια μετά, ενώ θα μπορούσε η συγγραφέας να έχει σταματήσει την ιστορία στο προηγούμενο βιβλίο; Φυσικά και όχι. Αυτό θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δεν ήταν μια ικανότατη και υπέροχη συγγραφέας. Αν αποφάσιζε να μη σταματήσει ποτέ την ιστορία, εμείς θα ήμασταν πάντα μαζί της και θα τη διαβάζαμε πάντα με την ίδια λαχτάρα.

o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini7

Το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός (Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη)


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού από άλλο site/blog χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου)


Το trailer της επόμενης ταινίας Χάρι Πότερ:


o_harry_potter_kai_to_katarameno_paidi_loukini17

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2 Σχόλια

Αποστολία 22/10/2016 - 11:19

Εξαιρετικό άρθρο! Τί μας χαρακτηρίζει τελικά? πιστεύω η δυνατότητα να κάνουμε επιλογές που συνάδουν με τις…δυνατότητές μας! Αυτό όμως, αρκετές φορές εξαρτάται και από τις συνθήκες της ζωής μας, τις οποίες άλλοτε μας προκύπτουν κ άλλοτε μας επιβάλλονται γιατί προϋπάρχουν!

Απάντηση
Χριστίνα Παπαδάκη 22/10/2016 - 09:13

Τι ωραία που τα είπες. Συμφωνώ, σαν φανατική αναγνώστρια και λάτρης του Harry Potter θα προτιμούσε ένα, δύο, τρία ακόμη μυθιστορήματα και ταινίες, πολλές ταινίες. Καλημέρα.

Απάντηση

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.