Αρχική Λόγια και λόγοι Να μάθουμε στα νεαρά κορίτσια

Να μάθουμε στα νεαρά κορίτσια

από την Λουκία Μητσάκου

Να μάθουμε στα νεαρά κορίτσια να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους.

Να τους μάθουμε πως, όταν κάποιος τους μιλάει άσχημα με οποιονδήποτε τρόπο, δεν είναι επειδή θέλει το καλό τους και πως η βία οποιασδήποτε μορφής και η άρρωστη ζήλεια δεν ισοδυναμούν με ενδιαφέρον και αγάπη. Να τους μάθουμε πως, αν ποτέ εγκλωβιστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον βίας, οφείλουν να ζητήσουν βοήθεια και να βγουν από αυτό.

Να τους μάθουμε και πως δεν είναι πριγκίπισσες και πως δεν ισχύει πως κανείς δεν αξίζει να σταθεί δίπλα τους, αν δεν είναι ο πρίγκιπας στο λευκό άλογο ούτε πως οι υπόλοιποι γεννήθηκαν για να τις υπηρετούν.

Να τους μάθουμε πως αν κάποιος τους φερθεί άσχημα και τον αφήσουν, σίγουρα θα το ξανακάνει, πως αν δε σέβονται τον εαυτό τους, τότε κανείς δε θα σεβαστεί εκείνες.

Να μάθουμε στα νεαρά κορίτσια πως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση στον εαυτό τους να λένε όχι σε οτιδήποτε δεν επιθυμούν.

Να τους μάθουμε πως δεν είναι υποχρεωμένες να υποστούν κανενός είδους σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας όταν μεγαλώσουν, επειδή “έτσι είναι τα πράγματα” και επειδή μπορεί να μη βρουν καλύτερη δουλειά. Θα βρουν.

Να τους μάθουμε να μη μένουν ποτέ σιωπηλές από φόβο.

Να τους μάθουμε να ζήσουν όπως αυτές επιθυμούν και όχι όπως προστάζει η κοινωνία, πως αν δε θέλουν πραγματικά πολύ να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να το κάνουν.

Να είναι ανεξάρτητες και να στηρίζονται στον εαυτό τους.

Να τους μάθουμε πως το κλισέ πως “η εκπαίδευση και η μόρφωση δίνoυν ελευθερία” δεν είναι κλισέ αλλά είναι η αλήθεια. Να τους μάθουμε να διαβάζουν και να σκέφτονται για τον εαυτό τους.

Να τους μάθουμε να αγαπούν όποιον θέλουν.

Να μάθουμε στα νεαρά κορίτσια πως είναι όμορφα πολύ. Όλα. Και πως τους αξίζει να είναι ευτυχισμένες με τον τρόπο που επιθυμούν. Και να μην αφήσουν ποτέ κανέναν να τις πείσει για το αντίθετο.

Στις 11 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού.


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.

Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι.


Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).


ΥΓ. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού και μια καλή ευκαιρία για να αναλογιστούμε πόσο ασφαλής είναι ο κόσμος μας για ένα νέο κορίτσι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών και ένα στα επτά πριν κλείσουν τα 15. Περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω από 18 χρονών (με άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία). Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα.

Όσον αφορά στις σεξουαλικές επιθέσεις, το 50% γίνονται σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Ακούμε συνέχεια πως τα πράγματα είναι καλύτερα για το γυναικείο φύλο σε σχέση με παλιότερα αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι καλά- ούτε καν πως είναι ανεκτά. Τα κορίτσια πρέπει να προστατευτούν, να έχουν δικαιώματα, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Τα κορίτσια δεν είναι αντικείμενα για να τα παντρεύουμε σε νεαρή ηλικία ούτε μηχανές που μας κάνουν παιδιά και που υπάρχουν για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές μας ορέξεις. Το δικαίωμα στη μόρφωση και στις προσωπικές ελευθερίες αλλά και στην ίδια τη ζωή δεν είναι καθόλου δεδομένο και επείγει περισσότερο από ποτέ.

Πόσο θλιβερό που πρέπει να πούμε εν έτει 2019: τα κορίτσια δεν είναι αντικείμενα, είναι άνθρωποι.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 σχόλιο

Χριστίνα Παπαδάκη 12/10/2017 - 07:49

Ωραίο άρθρο. Το μοιράστηκα στο facebook γιατί έχω πολλές φίλες με κόρες και εγγονές και αξίζει να το διαβάσουν. Καλημέρα

Απάντηση

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.