Αρχική Στο Ράφι Η Σχολή των Θεών του Elio D’ Anna

Η Σχολή των Θεών του Elio D’ Anna

από την Λουκία Μητσάκου

Ο κόσμος είναι όπως τον ονειρεύεσαι και για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να αλλάξεις πρώτα εσύ. Εσύ έχεις τη δύναμη να κυριαρχήσεις στο πεπρωμένο σου. Είσαι, όμως, έτοιμος να αναλάβεις την πλήρη ευθύνη της ζωής σου; Είσαι έτοιμος να αναλάβεις την ευθύνη του να είσαι ο κυρίαρχος του εαυτού σου; Η Σχολή των Θεών του Elio D’ Anna μας θέτει ακριβώς αυτό το ερώτημα και είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα. 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα βιβλίο ψυχολογικό, κοινωνικό, ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης, ένα βιβλίο φιλοσοφικό. Όλοι οι χαρακτηρισμοί είναι σωστοί και ταυτόχρονα όλοι είναι λάθος: Η Σχολή των Θεών του Elio D’ Anna δεν μπορεί να φέρει καμία ταμπέλα, γιατί δεν μοιάζει με κανένα βιβλίο που έχεις διαβάσει μέχρι τώρα. 

Ο κόσμος είναι όπως εσύ ο ίδιος τον ονειρεύεσαι- ένας καθρέφτης. Εκεί έξω, θα βρεις την αντανάκλασή σου, τον κόσμο που εσύ έχεις δημιουργήσει, τον κόσμο που εσύ έχεις ονειρευτεί. Εκεί έξω, δεν μπορείς να βρεις παρά τον εαυτό σου! Βγες λοιπόν έξω στον κόσμο  και ανακάλυψε ποιος είσαι. Ταυτόχρονα θα ανακαλύψεις πως οι άλλοι είναι ο καθρέφτης του ψέματος που ζει μέσα σου, των συμβιβασμών σου και της άγνοιάς σου. Άλλαξε… και ο κόσμος θα αλλάξει. 

Η Σχολή των Θεών ξεκινάει λέγοντας: «Αυτό το βιβλίο είσαι εσύ, με όλες σου τις αμφιβολίες και τις βεβαιότητες, τις αλήθειες σου και τα ψέματα, τους φόβους, την αγάπη. Συγχρόνως, είσαι συγγραφέας και αναγνώστης, συγχρόνως, το συνηθισμένο και το ξεχωριστό. Ο Ονειρευτής και το Όνειρο». 

Όπως μας λέει ο συγγραφέας στον πρόλογο: «Μέσα από τις σελίδες του, θα μάθεις να κάνεις τη διάκριση ανάμεσα στον αυθεντικό εαυτό σου και τον εξωτερικό κόσμο, ανάμεσα στην αιτία και το αποτέλεσμα, ανάμεσα στον χρόνο και στο άχρονο – ανάμεσα σε ό,τι είναι πραγματικό και ό,τι δεν είναι». 

Ο ήρωας του βιβλίου, που είναι και ο αφηγητής, ζει μια συνηθισμένη, συμβατική ζωή, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στον δρόμο του ο Dreamer, για να του αποκαλύψει τη δυνατότητα μιας άλλης πραγματικότητας: «ο κόσμος είναι όπως τον ονειρεύεσαι», θα του πει. Το βιβλίο έχει δύο πρωταγωνιστές: τον αφηγητή, έναν πολύ συνηθισμένο άνθρωπο και τον Dreamer έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο- και οι δύο ζουν μέσα μας. Είναι στο χέρι μας αν θα είμαστε ένας πολύ συνηθισμένος άνθρωπος ή ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος. 

Αφυπνίσου! Ξεκίνα την επανάστασή σου. Είναι καιρός να εγερθείς εναντίον του ίδιου σου του εαυτού! Ονειρέψου την ελευθερία, την ελευθερία από κάθε καταναγκασμό. Εσύ ο ίδιος είσαι το μοναδικό εμπόδιο για όλα όσα επιθυμείς!Ονειρέψου, ονειρέψου, ονειρέψου χωρίς τέλος! Το όνειρο είναι ό,τι πιο πραγματικό υπάρχει. 

Το βιβλίο αυτό είναι ένας χάρτης και ένα σχέδιο απόδρασης. Θέλει να σου δείξει το μονοπάτι που ακολούθησε ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος, προκειμένου να απομακρύνει από τη σκέψη του μια υπνωτισμένη οπτική για τον κόσμο και μια ερμηνεία της ύπαρξης βασισμένη σε κατηγορίες και μεμψιμοιρία, ώστε να κατορθώσει τελικά να αποδράσει από τον φαύλο κύκλο ενός προδιαγεγραμμένου πεπρωμένου.

Ο Elio D’ Anna μίλησε στο ελληνικό κοινό στις 18 Νοεμβρίου και είπε τα εξής: «Το βιβλίο είναι ένας χάρτης για να δραπετεύσουμε από την αυτοδημιούργητη φυλακή μας. Κανείς άλλος δεν την έφτιαξε πέρα από τον εαυτό μας». 

Απαιτείται τεράστιος όγκος δουλειάς για να ελαφρύνεις το φορτίο της ύπαρξής σου. Πρέπει να τα αφήσεις όλα πίσω σου. Όλα όσα σου επέβαλαν οι γονείς σου και οι δάσκαλοι σου, οι ειδήμονες της δυστυχίας και οι προφήτες του ολέθρου. 

Αυτό το βιβλίο μας διδάσκει πως ο εξωτερικός κόσμος αποτελεί απλώς μια αντανάκλαση του εσωτερικού μας και για να αλλάξει ο εξωτερικός κόσμος πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς και οι πεποιθήσεις μας. Η Σχολή των Θεών είναι ένα ταξίδι αφύπνισης, αυτογνωσίας και μεταμόρφωσης. Ας ταξιδέψουμε! Εσύ πόσο έτοιμος είσαι να αλλάξεις τη ζωή σου; 

Αν ένας άνθρωπος μεταβάλλει τη στάση του απέναντι στα όσα του συμβαίνουν, τότε αυτή η αλλαγή στο πέρασμα του χρόνου θα μεταβάλλει και την ίδια τη φύση των όσων του συμβαίνουν. 

Η Σχολή των Θεών είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί γρήγορα, γιατί σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Μετά την πρώτη ανάγνωση, ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει και πάλι το βιβλίο πολλές φορές και να σταθεί στα βασικά μηνύματα του βιβλίου που είναι γραμμένα με διαφορετική γραμματοσειρά – κάτι εξαιρετικά πρακτικό και χρήσιμο. Επειδή, όμως, είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα, επειδή είναι ένα βιβλίο που έχει σκοπό να σου αλλάξει τη ζωή αλλάζοντας τις πεποιθήσεις σου, θα σας συμβούλευα να διαβαστεί αργά, να αφήσετε να μηνύματα και τα διδάγματα του κάθε κεφαλαίου να βρουν το χώρο τους μέσα σας. Πολλοί ισχυρίζονται πως είναι ένα βιβλίο που τους έχει αλλάξει τη ζωή. Πιστεύω πως, αν είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δούμε από διαφορετική οπτική τη ζωή εν γένει και αυτό που λέμε «πεπρωμένο», είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή. Έχει όλα τα φόντα για αυτό.

Η αυτοπαρατήρηση είναι αυτοβελτίωση. Αν είσαι ικανός να παρατηρείς τον εαυτό σου, τότε θα “αυτοβελτιωθείς” αυτόματα. Η αυτοπαρατήρηση είναι θεραπεία (…) πάντοτε επιτρέπει στον άνθρωπο να δει όλα όσα τον κρατούν προσκολλημένο στον κυλιόμενο διάδρομο του έξω κόσμου. Απαρχαιωμένες ιδέες, ενοχές, προκαταλήψεις, αρνητικά συναισθήματα, προφητείες ολέθρου. 

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» καλύτερα τον εαυτό μας, μαθαίνουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας, τα δικά μας μοτίβα συμπεριφοράς, τις δικές μας πεποιθήσεις.

Τίποτα δεν συμβαίνει ξαφνικά. Το αναπάντεχο απαιτεί πάντοτε μια μακρά προετοιμασία. 

Δεν είναι ένα βιβλίο που πρόκειται να μας χαϊδέψει τα αυτιά – ίσα ίσα. Είναι ένα βιβλίο που μας βάζει αντιμέτωπους με την ανείπωτη ευθύνη της ζωής μας. Μας λέει πως έχουμε περισσότερη ευθύνη από όσο νομίζαμε για όσα μας συμβαίνουν- και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς από εμάς να δεχτεί εύκολα.

Μόνο φαινομενικά ο άνθρωπος επιθυμεί για τον εαυτό του υγεία, ευπορία και καλή τύχη. Αν μπορούσε να παρατηρήσει και να γνωρίσει τον εαυτό του, θα άκουγε μέσα του έναν σχεδόν αέναο θρήνο σαν προσευχή στη δυστυχία, φτιαγμένη από λύπες και οργή, και από την προσδοκία τρομερών συμφορών, απίθανων και πιθανών. 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει σε αυτό το βιβλίο ένα κομμάτι του εαυτού του, να νιώσει πως ένα απόσπασμα τον περιγράφει και γράφτηκε μόνο και μόνο γι’ αυτόν. Πολλοί το θεωρούν ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να έχει διαβάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου από μέσα είναι μια πράξη βούλησης, σημαίνει πως γνωρίζεις τον εαυτό σου. Το να αγαπάς τον εαυτό σου από μέσα σημαίνει να γιορτάζεις τη ζωή αδιάκοπα, στην ολότητά της. 

Το όνειρο είναι ό,τι πιο αληθινό υπάρχει. Προσδέσου στο όνειρο με έναν ιστό από ατσάλι και μην επιτρέψεις σε τίποτα, σε κανέναν, να σε χωρίσει από αυτό. Ένας άνθρωπος χωρίς όνειρο είναι ένα συντρίμμι χαμένο στο διάστημα.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Έλιο Ντ’ Άννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάπολη, όπου σπούδασε Οικονομικά. Είναι συγγραφέας, στοχαστής, οικονομολόγος, μουσικός, επιχειρηματίας.

Το 1976 είχε τη σημαντικότερη συνάντηση της ζωής του, με τον Κουμάρ Γκος Τσινμόυ, όπου πλέον η ζωή του πήρε καθαρά πνευματικό χαρακτήρα.

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της European School of Economics, μιας διεθνούς σχολής επιχειρηματικότητας που έχει ως αποστολή της να προετοιμάσει, στον κόσμο της πολιτικής και της οικονομίας, μια νέα γενιά ηγετών: ανθρώπους αδιάφθορους, πραγματιστές ονειροπόλους, ικανούς να υπερβαίνουν τις φαινομενικές και απαρχαιωμένες αντιθέσεις, μεταξύ οικονομίας και ηθικής, δράσης και στοχασμού, οικονομικής ισχύος και αγάπης, εγκαθιδρύοντας μια νέα αρμονία.

Οι ιδέες του περί της αξίας του Ανθρώπου ως προτύπου, κατέληξαν στην ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων. Για την προώθηση των ιδεών αυτών ίδρυσε το 1994 το European School of Economics, με έδρα αρχικά το Λονδίνο και στη συνέχεια στην Ιταλία (Ρώμη – Μιλάνο – Φλωρεντία), με πρόεδρο τον ίδιο.

Το 2000 έγραψε το θρυλικό μυθιστόρημα “Η Σχολή των Θεών”, όπου έχει συμπεριλάβει όλες τις ιδέες του περί της ανεκτίμητης αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Το βιβλίο έγινε Μπεστ Σέλλερ και έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε πάνω από 15 γλώσσες, ανά τον κόσμο.

Το επόμενο βιβλίο του είναι η “Τεχνολογία του Ντρήμερ”.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα (Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή)

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα από το βιβλίο

Αυτό είναι το site του συγγραφέα

Αυτή είναι η σελίδα του συγγραφέα στο Facebook

Αυτή είναι η σελίδα των εκδόσεων Διόπτρα στο Facebook

Περισσότερες προτάσεις για βιβλία μπορείτε να βρείτε εδώ 


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.

Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι. 


Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).


Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.