Home Λόγια και λόγοι Εάν σου έρχεται να κλάψεις

Εάν σου έρχεται να κλάψεις

Εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Χωρίς ενοχές.

Δεν μπορείς να κλάψεις περισσότερο από όσο χρειάζεσαι. Κλαις τον ακριβή αριθμό δακρύων που χρειάζεσαι.

Μας είπαν να είμαστε ψύχραιμοι, να μην τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς, να μην αφήνουμε να μας επηρεάζει τίποτα, μας είπαν πως υπερβάλλουμε.

Δεν μας είπαν πως δεν έχουμε καν την δυνατότητα της υπερβολής. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κλάψει περισσότερα δάκρυα από όσα έχει ανάγκη, δεν μπορεί να γελάσει περισσότερο από όσο έχει ανάγκη. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπερβάλλει. Δεν ξέρει πώς.

Εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Πένθησε. Κάθε απώλεια είναι κι ένα πένθος. Εάν χάσεις τη δουλειά σου, είναι ένα πένθος. Εάν χάσεις έναν άνθρωπο είναι ένα πένθος. Εάν αλλάξει η σχέση σου με έναν άνθρωπο είναι ένα πένθος. Εάν χάσεις ένα όνειρο είναι κι αυτό ένα πένθος. Αξίζουμε να πενθήσουμε κάτι που χάσαμε. Αξίζουμε να ξεσπάσουμε, να πετάξουμε αυτό το βάρος, να μην το κουβαλάμε άλλο μέσα μας. 

Μας είπαν: «Μην κλαις, γιατί αυτός που σε πλήγωσε δεν αξίζει τα δάκρυά σου». Δεν κλαις όμως για κανέναν άλλον. Κλαις για εσένα. Κλαις για να ξεσπάσεις εσύ, κλαις για να θεραπευτείς εσύ. Και σου αξίζει να θεραπεύσεις τις πληγές σου.

Artist: Gabriel Moreno

Εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Μην ακούς αυτούς που λένε: «Πρέπει να φανείς δυνατός».

Ο μόνος τρόπος για να είσαι πραγματικά δυνατός είναι να αφεθείς στα συναισθήματά σου, να τα ακούσεις, να τα προσέξεις, να τα ζήσεις, να τα νιώσεις, να τα αφήσεις να σε διαπεράσουν. Κυρίως, όμως, να τους επιτρέψεις να σε διδάξουν. Να σε διδάξουν πράγματα για τον εαυτό σου, να σε διδάξουν τι θέλεις και τι αγαπάς. Εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Κάθε φορά. Μην τους ακούς. 

Αν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Μην πιέζεις άλλο τον εαυτό σου, μην αυτολογοκρίνεσαι. Δεν υπερβάλλεις. Το έχεις ανάγκη αυτή τη στιγμή. Εάν αγνοείς τα συναισθήματά σου, αυτά δε φεύγουν. Αντίθετα, διογκώνονται. 

Και ξέρεις και κάτι; Το κλάμα κάνει καλό: απελευθερώνει οξυτοκίνη και ενδορφίνες και μειώνει το στρες. Το κλάμα ανακουφίζει τον πόνο, σε κάνει να ηρεμήσεις, κάνει τους άλλους να καταλάβουν πως πονάς και, συχνά, το κλάμα μπορεί να σου χαρίσει μια αγκαλιά που έχεις πραγματικά ανάγκη.

Το σώμα σου αποβάλλει το στρες μέσω των δακρύων. Εάν σου έρχεται να κλάψεις, είναι επειδή το σώμα σου έχει συσσωρεύσει πολλή πίεση, πολύ άγχος και έχει ανάγκη να το αποβάλλει.

Είμαστε ευάλωτοι. Μόνο όταν αφεθούμε και τολμήσουμε να δείξουμε και στους άλλους πως είμαστε ευάλωτοι, θα τους αφήσουμε να μας γνωρίσουν πραγματικά. Μην υψώνεις άλλα τείχη. Τα τείχη δεν είναι για τους ανθρώπους. Οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται γέφυρες.

Είσαι σαν ένα ουράνιο τόξο. Δεν μπορείς να αρνηθείς κανένα από τα χρώματα. Έχεις μέσα σου όλα τα συναισθήματα. Δέξου τα, δέξου την θλίψη, την απογοήτευση, την χαρά, τον ενθουσιασμό. Δεν μπορείς να συνθέσεις μια μελωδία, εάν αρνείσαι κάποιες νότες. Πώς θα νιώσεις τη χαρά, εάν αγνοείς τη θλίψη; Όταν θάβεις τη θλίψη σου, θάβεις και τη χαρά σου. Δεν μπορείς να νιώθεις συναισθήματα επιλεκτικά.

Το να κλαις όπως και το να γελάς είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Βλέπεις το σύννεφο που είναι μαύρο και βαρύ και γίνεται ελαφρύτερο αμέσως μετά τη βροχή; Έτσι ελαφραίνουμε κι εμείς μετά τα δάκρυα.

Μη φοβάσαι τα συναισθήματά σου. Νιώστα όλα. Μόνο έτσι θα θεραπευτείς. Δέξου τα συναισθήματά σου, μάθε από αυτά. Μόνο όταν αφεθείς για να νιώσεις τα δάκρυα, θα καταφέρεις να αφεθείς για να νιώσεις τη χαρά.

Εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Κάθε φορά. Δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη. Το να ακούς τα συναισθήματά σου, το να νιώθεις είναι δύναμη.

Οι πιο δυνατοί άνθρωποι που γνωρίζω κλαίνε πολύ.

Μην ντραπείς ποτέ για τα δάκρυά σου.

Εάν σου έρχεται να κλάψεις, κλάψε. Και θα είσαι πραγματικά ελεύθερος.

Artist: Gabriel Moreno


Η Λουκία Μητσάκου είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και απόφοιτος του τμήματος Life Coaching του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ πολύ εάν το μοιραστείτε με άλλους που θεωρείτε πως μπορεί να τους ενδιαφέρει ή εάν το μοιραστείτε στον τοίχο σας στο Facebook ή μέσω άλλων social media με μία κοινοποίηση/share.

Επίσης, θα χαρώ πολύ να μου λέτε σχόλια και εντυπώσεις κάθε φορά που διαβάζετε κάτι.


Το επόμενο μήνυμα απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές άλλων sites (και όχι σε απλούς χρήστες social media):

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού σε άλλο site/blog (το γνωστό μας copy paste) χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου).


 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό

Leave a Comment

12 Σχόλια

Άννα 31/10/2020 - 07:15

Τα λόγια σου είναι βάλσαμο για την ψυχή. Να΄σαι καλά!

Reply
Λουκία Μητσάκου 10/11/2020 - 18:13

Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Με συγκινείς πολύ!

Reply
Fiorisimo 02/04/2020 - 04:10

Λουκία μου τι να σου πρωτοπώ για το πόσα ένιωσα που υπάρχει ένας άνθρωπος και σκέφτεται και αισθάνεται όπως εγώ. Για άλλη μια φορά “έπιασες”την ψυχή και άκουσες και τον παραμικρό της ψίθυρο.Έτσι είναι θέλει να έχεις χάρισμα για να το καταφέρεις.Και που να δείς τι κλάμα ρίχνεις όταν ανακαλύπτεις μετά από 28 χρόνια γάμου ότι δεν ήταν τελικά αυτός που νόμιζες αλλά ένας πολύ καλός ηθοποιός με τεράστια συλλογή από μάσκες και αμέτρητα κοστούμια αναλόγως τι ήθελε να πετύχει κάθε φορά.Τόσα χρόνια έπαιζε παραστάσεις και με την καλοσύνη αυτής της ψυχής που περιγράφεις τόσο σωστά όταν είσαι ‘Ανθρωπος και δίνεις.Να προτιμά να φύγει παρά να ζητήσει συγγνώμη.Να προκαλεί καυγάδες για να φύγει χωρίζοντας σε επειδή εσύ φταίς και όχι φυσικά αυτός.Να βρίσκει άλλη σε 6 μήνες και να απορείς 28 άρα χρόνια δεν ένιωσε τίποτα γιατί ήταν μόνο για να παίρνει και μόλις σταμάτησα έφυγε.Αποφάσισα να διαλέξω την αξιοπρέπεια μου γιατί αυτό δεν ήταν σχέση αλλά τοξική σχέση που εγώ επειδή δεν ήξερα την συντηρούσα αθελά μου.Θα περάσει και αυτό ειδικά όταν υπάρχουν ψυχές σαν τη δική σου που αφουγκράζονται άλλες ψυχές και τα λόγια τους είναι βάλσαμο για ότι η κάθε μια σε αυτή τη ζωή βιώνει.Όλα για κάποιο λόγο γίνονται εξάλλου.Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά.
Fiorisimo

Reply
Λουκία Μητσάκου 21/04/2020 - 15:45

Εγώ ευχαριστώ! Σου εύχομαι τα καλύτερα!

Reply
Τσαλκα Ελενη 10/03/2020 - 13:13

Με συγκινησες για άλλη μια φορά Λουκία μου!!!
Είσαι τόσο νέα αλλά η γραφή σου βγάζει τόσο μεγάλη ωριμότητα!!!Να είσαι καλά κορίτσι μου!!!

Reply
Λουκία Μητσάκου 10/03/2020 - 17:59

Ελένη μου χίλια ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια!

Reply
Έφη 10/03/2020 - 11:11

Εξαιρετικό. Συγχαρητήρια!
Πολύ το ζήλεψα, μακάρι να το είχα γράψει εγώ! 🙂

Reply
Λουκία Μητσάκου 10/03/2020 - 17:58

Τι όμορφα λόγια! Χίλια ευχαριστώ! 🙂

Reply
Αννα Κουλούμπρη 10/03/2020 - 09:34

Τα άρθρα σου τόσο βαθιά αληθινά, με συγκινούν! Κουμπώνουν τόσο πολύ μέσα μου! Σε ευχαριστώ!

Reply
Λουκία Μητσάκου 10/03/2020 - 17:57

Εγώ ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια! <3

Reply
Αντώνης Ψαρρός 09/03/2020 - 16:05

Πάντα εξαιρετικά τα άρθρα σου,σ’ ευχαριστούμε!!!

Reply
Λουκία Μητσάκου 09/03/2020 - 16:15

Εγώ ευχαριστώ πολύ για τα τόσο όμορφα λόγια!

Reply

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.