Αρχική Loukini Project Podcast Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες και πρακτική – Loukini Project

Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες και πρακτική – Loukini Project

από την Λουκία Μητσάκου
Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες και πρακτική. Loukini Project Podcast - Επεισόδιο 20- καθοδηγούμενος διαλογισμός

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις διαλογισμό; Γνωρίζεις τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός έχει πολλαπλά οφέλη στην ψυχική αλλά και στην σωματική μας υγεία.

Υπάρχουν συχνά πολλές παρερμηνείες/ παρεξηγήσεις σχετικά με την πρακτική του διαλογισμού και σε αυτό το επεισόδιο αναφερόμαστε σε αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις που μπορεί να μας έχουν σχηματιστεί.

Το 20ο επεισόδιο Loukini Project είναι ένα πρακτικό επεισόδιο, όπου κάνουμε μαζί διαλογισμό.

Το Loukini Project έχει ως σκοπό να κάνει τον κόσμο καλύτερο με το να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μπορείτε να ακολουθήσετε το Loukini Project σε Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts (αλλά και σε άλλες πλατφόρμες όπως Breaker, Pocket Casts, RadioPublic). Ας κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και ας μην ξεχνάμε πως πάντα υπάρχει λόγος για να χαμογελάμε.

Μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο Νο 20 εδώ:

Το εικοστό επεισόδιο Loukini Project σε Spotify

Το εικοστό επεισόδιο Loukini Project σε Apple Podcasts

Το εικοστό επεισόδιο Loukini Project σε Google Podcast


Μπορείτε να κατεβάσετε το επεισόδιο No 20 του podcast Loukini Project με τίτλο «Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες  και πρακτική » (να κάνετε download το επεισόδιο) και να το ακούσετε εκτός σύνδεσης όποια στιγμή θέλετε.


Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες  και πρακτική

Τι συζητήσαμε σε αυτό το podcast;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν έκανες τίποτα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσες στον εαυτό σου την άδεια να μην κάνει απολύτως τίποτα;

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις διαλογισμό; Ξέρεις τι είναι ο διαλογισμός; 

Εάν νιώθεις πως το μυαλό σου είναι πολύ συχνά αρκετά γεμάτο, πως έχεις χίλια πράγματα στο μυαλό σου ταυτόχρονα, σαν ένας υπολογιστής με εκατοντάδες tabs ανοιχτά και όλες αυτές οι σκέψεις είναι σαν να είναι ανεξάρτητες και να μην τις ελέγχεις και τελικά σε βασανίζουν και σου χαλάνε την ποιότητα της ζωής σου, τότε σου εγγυώμαι πως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. 

Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες  και πρακτική. Loukini Project Podcast - Επεισόδιο 20- καθοδηγούμενος διαλογισμός

Εμένα προσωπικά ο διαλογισμός με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην διαχείριση άγχους τον τελευταίο χρόνο που ζούμε την κατάσταση που ζούμε.

Στην ουσία, ο διαλογισμός είναι μια δεξιότητα και ένας τρόπος να προπονήσουμε, να εξασκήσουμε το μυαλό μας, ώστε να είμαστε πιο ήρεμοι, ώστε το μυαλό μας να είναι πιο καθαρό. Είναι ένας τρόπος για να μάθουμε να είμαστε παρόντες, να ζούμε στο τώρα- ούτε στο αύριο ούτε στο χθες.

Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες  και πρακτική. Loukini Project Podcast - Επεισόδιο 20- καθοδηγούμενος διαλογισμός

Υπάρχουν, όμως και πολλές παρερμηνείες- παρεξηγήσεις γύρω από την πρακτική του διαλογισμού.

Παρερμηνεία Νο 1: Η πρακτική του διαλογισμού δεν σχετίζεται με κάποια θρησκεία. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει τον διαλογισμό ανεξάρτητα των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Παρερμηνεία Νο 2 : Ο διαλογισμός δεν απευθύνεται μόνο στον τρόπο ζωής ενός μοναχού αλλά στον τρόπο ζωής όλων μας.

Παρερμηνεία Νο 3: Δεν χρειάζεται να κάθεσαι οκλαδόν στο πάτωμα, αν αυτό δεν σε βολεύει. Μπορείς να κάθεσαι στην καρέκλα σου, μπορείς να είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου ή όπως αλλιώς θέλεις. (Είναι σημαντικό να είναι ευθεία η σπονδυλική στήλη)

Παρερμηνεία Νο 4: Δεν χρειάζεται να είσαι κάπου στη φύση. Μπορείς να κάνεις διαλογισμό στο δωμάτιο σου, στο γραφείο, στο αεροπλάνο ή όπου αλλού θέλεις. (ΟΧΙ αν οδηγείς, φυσικά ή αν χειρίζεσαι οποιοδήποτε μηχάνημα).

Παρερμηνεία Νο 5: Δεν είναι ο σκοπός να απαλλαγείς από κάθε σκέψη και μετά να τα βάζεις με τον εαυτό σου εάν σου έρχονται άσχετες σκέψεις. 

Παρερμηνεία Νο 6: Δεν χρειάζεται να έχεις απόλυτη ησυχία. Φυσικά και βοηθάει πολύ, οπότε προσπάθησε να είσαι όσο πιο ήσυχα γίνεται από αυτά που μπορείς να ελέγξεις (πχ κινητά, ειδοποιήσεις, τηλεόραση κτλ)

Παρερμηνεία Νο 7: Δεν χρειάζεται να διακόψεις τον διαλογισμό σου εάν αρχίσει να γίνεται κάποια φασαρία (πχ. Γείτονες, μηχανάκια, αυτοκίνητα, φωνές). Δεν χρειάζεται να περιμένεις την απόλυτη ησυχία. Σκοπός είναι η ησυχία από μέσα, όχι από έξω.

Παρερμηνεία Νο 8: Δεν θα είναι όλες οι μέρες το ίδιο εύκολες. Και δεν πειράζει. 

Είχες κι εσύ κάποια από αυτές τις παρεξηγήσεις στο μυαλό σου;

Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες  και πρακτική. Loukini Project Podcast - Επεισόδιο 20- καθοδηγούμενος διαλογισμός

Σε αυτό το επεισόδιο θα κάνουμε πρακτική μαζί, γιατί ο διαλογισμός είναι πρακτική και όχι θεωρία. Θέλεις να κάνουμε μαζί διαλογισμό; Θα χαρώ πολύ να μου μιλήσεις μετά για την εμπειρία σου.

Διαλογισμός: θεωρία, παρερμηνείες  και πρακτική. Loukini Project Podcast - Επεισόδιο 20- καθοδηγούμενος διαλογισμός


Ελπίζω να απολαύσετε το εικοστό επεισόδιο!

Ελπίζω μέσα από την καρδιά μου κάτι από όλα όσα ακούσετε να σας βοηθήσει πραγματικά.

Θα χαρώ πολύ να προτείνετε γενικότερα το podcast Loukini Project σε κάποιον φίλο σας ή σε όποιον θεωρείτε ότι μπορεί να επωφεληθεί ή σε όποιον θεωρείτε πως μπορεί να το βρει ενδιαφέρον.

Μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε share αυτό το podcast στα social media και φυσικά θα χαρώ πολύ να κάνετε subscribe (να εγγραφείτε) στο podcast στην εφαρμογή που το ακούτε και να αφήσετε ένα review με πέντε αστεράκια στο Apple Podcasts, εάν σας άρεσε γιατί έτσι θα βοηθήσετε να διαδοθεί το Loukini Project και να μεγαλώσει η παρέα μας. Θα χαρώ πολύ να κάνετε download τα επεισόδια, να τα καταβάζετε στο κινητό ή στο tablet, για να τα ακούτε εκτός σύνδεσης όποια στιγμή θέλετε.


Πώς θα τα λέμε; Πώς θα επικοινωνούμε;

Σας περιμένω με μεγάλη μου χαρά στο γκρουπ στο FB: Loukini Project Podcast.

Κάνουμε κάτι πολύ ωραίο στο γκρουπ αυτό. Κάθε Πέμπτη, στις 7μιση το απόγευμα, ποστάρω το πόντκαστ της εβδομάδας, το ακούμε όλοι ταυτόχρονα, γράφουμε σχόλια, μιλάμε μεταξύ μας, μιλάτε μεταξύ σας. Εγώ θέτω ερωτήσεις που μπορείτε να απαντήσετε είτε εκείνη την ώρα είτε όποτε θέλετε είτε και καθόλου. Θεωρώ, όμως, πολύ σημαντικό να απαντήσετε οι ίδιοι στον εαυτό σας. Μέσα από αυτό το γκρουπ δημιουργούμε μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη τους για την προσωπική ανάπτυξη.
Loukini Project Podcast.

Μπορείτε να κάνετε like και follow, να πατήσετε «μου αρέσει» και «να ακολουθώ» τη σελίδα Loukini στο Facebook. 

Τα λέμε και μέσα από το Instagram Loukini Project! Ελάτε ελάτε! Τα λέμε και μέσα από το Instagram loukiamitsakou!

Εδώ, στο www.loukini.gr , στην κατηγορία Loukini Project Podcast, θα βρίσκετε όλα τα podcasts και αν γραφτείτε στο newsletter, θα λαμβάνετε email κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα νέο πόντακστ ή ένα νέο άρθρο. 

Εάν έχετε εγγραφεί στη λίστα αλλά δεν βρίσκετε το email, ελέγξτε τον φάκελο με τα Ανεπιθύμητα/ Spam και επιλέξτε «όχι spam» για να το βρίσκετε κάθε φορά στα Εισερχόμενα. Εάν δεν βρίσκετε το email ούτε στα spam, γραφτείτε και πάλι μήπως έχει γίνει κάποιο τυπογραφικό λάθος στην διεύθυνση email που αφήσατε την πρώτη φορά (μου έρχεται ειδοποίηση από το σύστημα αποστολής ότι εκατοντάδες email κάθε φορά δεν υπάρχουν).

Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη που έχετε δείξει μέχρι σήμερα στο Loukini Project!
Μπορείτε να δείτε τα θέματα των άλλων επεισοδίων του podcast Loukini Project εδώ.


Ανυπομονώ να ακούσω τις εντυπώσεις σας, τα σχόλιά σας, τις εμπειρίες σας πάνω στο θέμα και, φυσικά, τις προτάσεις σας για θέματα που θα θέλατε να αναλύσουμε σε αυτό το podcast. 


Σας ευχαριστώ για όλα.

Είμαι ευγνώμων για την παρέα σας, για τα σχόλιά σας και την υποστήριξή σας. Σας ευχαριστώ που αγκαλιάζετε με τέτοιον τρόπο το Loukini Project!

Να προσέχετε τον εαυτό σας. Να σας αγαπάτε πολύ. Και να μην ξεχνάμε πως πάντα υπάρχει λόγος για να χαμογελάμε. 

Με αγάπη,

Λουκία Μητσάκου
Λουκίνι

Η Λουκία Μητσάκου είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και απόφοιτος του τμήματος Life Coaching του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό

Άφησε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.