Αλλά το γάλα είναι σημαντικό. Όταν παρακολουθείς το “But milk is important” καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται απλώς για ένα όμορφο animation που χαρακτηρίζεται από χιούμορ και καταφέρνει να σε προβληματίσει. Πρόκειται για ένα animation που αποτυπώνει με πολύ εύστοχο και ακριβή τρόπο τη μάχη ενός ανθρώπου με το κοινωνικό άγχος.
Η κοινωνική φοβία / κοινωνικό άγχος (social anxiety) εντάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές (anxiety disorders) και είναι το άγχος που έχει να κάνει με τις κοινωνικές περιστάσεις, με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και με την αξιολόγηση ή την κοντινή παρατήρηση απ’ αυτούς. Με άλλα λόγια, αυτός που πάσχει από κοινωνικό άγχος φοβάται πως θα γίνει αντικείμενο παρατήρησης και κριτικής από τους γύρω του και αισθάνεται ότι στις κοινωνικές του συναναστροφές αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής, ότι οι γύρω του παρατηρούν και σχολιάζουν αρνητικά ό,τι κάνει ή λέει και όλο αυτό του προκαλεί άγχος και ντροπή. Ο άνθρωπος που πάσχει από αυτό, βιώνει τόσο έντονα τη φοβία του που αγχώνεται ακόμα και στη σκέψη της οποιαδήποτε κοινωνικής επαφής και συχνά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την αποφύγει.
Τι σημαίνει, όμως, αυτός ο εύστοχος τίτλος: «Αλλά το γάλα είναι σημαντικό»; Γιατί είναι το γάλα σημαντικό; Η πρώτη σκηνή της ταινίας έχει ως εξής: Ο θυρωρός του κτηρίου του πρωταγωνιστή, ο οποίος έχει αναλάβει προφανώς τη διανομή τροφίμων για εκείνον, του αφήνει ένα σημείωμα στη θυρίδα του που λέει ότι το γάλα τελείωσε, γι’ αυτό και δεν του έφερε. Τότε ο πρωταγωνιστής τού αφήνει ένα σημείωμα λέγοντας «Αλλά το γάλα είναι σημαντικό». Με τη φράση «αλλά το γάλα είναι σημαντικό» καταλαβαίνουμε πως το θέμα δεν είναι το γάλα. Το γάλα είναι σημαντικό, γιατί, αν δεν του το φέρουν σπίτι, τότε θα αναγκαστεί να βγει έξω για να το βρει, να έρθει σε επαφή με κόσμο και να αντιμετωπίσει τη φοβία του. Και για όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν καθημερινά από αυτή τη διαταραχή, «το γάλα» είναι πάντα πολύ σημαντικό.
Ο πρωταγωνιστής, όμως, δεν είναι μόνος του. Τον ακολουθεί συνεχώς ένα περίεργο πλάσμα, το οποίο τον ωθεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που θα ήθελε να κάνει αλλά δεν τα καταφέρνει, γιατί η φοβία του δεν του το επιτρέπει. Το πλάσμα αυτό είναι κάτι σαν τη φωνή της λογικής. Όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες έχουν μια τέτοια «συντροφιά» να τους παρακινεί να κάνουν όλα αυτά που θέλουν αλλά φοβούνται. Η φωνή που τους λέει πως «Ήρθε η ώρα να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου! Ήρθε η ώρα για αλλαγή!». Άλλοτε η φωνή αυτή κερδίζει και άλλοτε όχι.
Η τελευταία σκηνή της ταινίας και το βλέμμα του πρωταγωνιστή μάς δίνουν την ελπίδα πως μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
Η 11λεπτη stop-motion ταινία μικρού μήκους “But milk is important” δημιουργήθηκε από τους σκηνοθέτες Eirik Grønmo Bjørnsen και Anna Mantzaris Volda ως διπλωματική εργασία για το University College στη Νορβηγία το 2012. Οι ίδιοι σε συνέντευξή τους δήλωσαν: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία με την οποία οι άνθρωποι να μπορούν να ταυτιστούν. Η ιδέα του να υπάρχει ένας άντρας που να φοβάται τους ανθρώπους και να βρίσκει διαφορετικούς, ανόητους τρόπους για να τους αποφεύγει θα ήταν, από τη μία, αστείο και, από την άλλη, θα αφορούσε σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό του να ζεις με μία ψυχική ασθένεια. Ο κόσμος δε φαίνεται να το σκέφτεται πολύ συχνά, όμως, τα μικρά προβλήματα μπορούν να είναι πολύ απαιτητικά για κάποιους ανθρώπους. Απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να παίρνεις την αλληλογραφία σου ή να κάνεις ένα απλό τηλεφώνημα. Το να φέρουμε το πλάσμα ως τον ενοχλητικό βοηθό ήταν απόφασή μας με σκοπό να κάνουμε την ιστορία πιο αυθεντική και γοητευτική. Ακόμα και αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το πλάσμα είναι κάπως αντισυμβατικοί, ίσως είναι ακριβώς το είδος της βοήθειας που χρειάζεσαι για να συμβαίνουν τα πράγματα καμιά φορά».
Μπορείτε να δείτε την animation ταινία μικρού μήκους “But milk is important” και εδώ
But Milk Is Important from Eirik gb on Vimeo.
Βραβεία και Διακρίσεις:
AUDIENCE AWARD FOR BEST SHORT FILM – Ottawa International Animation Festival 2013
WALT DISNEY AWARD FOR BEST GRADUATION FILM – Ottawa International Animation Festival 2013
AUDIENCE AWARD IN THE INTERNATIONAL PROGRAM: INSIDE THE MIND – London International Animation Festival 2014
BEST FILM FROM EMERGING ARTIST – Giraf – Festival of independent animation 2014
BEST ANIMATED SHORT FILM (+18 category) – Giffoni International Film Festival 2013
BEST STUDENT FILM – Se-Ma-For Film Festival 2013
AUDIENCE AWARD – Sweaty Eyeballs 2013
PEOPLE’S CHOISE AWARD – Aesthetica Short Film Festival 2013
AUDIENCE AWARD – Frame by Frame 2013
BEST STUDENT FILM – Athens Animfest – 2013
POST GRADUATE STUDENT JURY: BEST STUDENT FILM – Athens Animfest 2013
GOLD WINNER – Moving Image Student Category – Visuelt 2013
BEST STUDENT FILM – Animated Dreams 2013
FUTURE GLANCE – Kort på KinoKino 2013
BEST SHORT FILM – Cardiff Independent Film Festival 2014
AUDIENCE AWARD – In Short Film Festival – 2014
SPECIAL MENTION – Anibar – 2014
STUDENT SPECIAL AWARD – Anifest 2013
BEST NORDIC BALTIC STUDENT FILM – Fredrikstad Animation Festival 2012
SPECIAL MENTION – Sommets du cinéma d’animation 2013
SPECIAL MENTION BY JURY MEMBER CHRIS ROBINSON – Animateka 2013
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού από άλλο site/blog χωρίς την έγγραφη άδεια του loukini.gr (Λουκία Μητσάκου)